Sunday, December 19, 2010

Mari mengundi!!!! Pilihanraya Marakumpel 2011!



Kepada rakan2 semarakumpelan.. mari mengundi untuk jawatan2 tertinggi Marakumpel 2011!

Pengundian adalah hanya melalu eMail !!
email akan dispamkan ke inbox anda dalam masa terdekat oleh datok2 datin2 bandar!

Diulangi.. Bagi setiap jawatan, calon paling banyak diundi akan memegang jawatan tersebut manakala kedua tertinggi akan menjadi penolong aka vice pada jawatan tersebut.

tarikh pengundian bermula sekarang sehingga 31hb Desember 2010.

Bermula tepat 12tengah malam 1 Januari 2011.. Peti undi akan ditutup dan Ahli jawatankuasa yang baru akan mengambil alih tugas-tugas kami.. :(

Selamat mengundi!!


p/s: kepada sesiapa yang pernah mengundi di Facebook / website ini pada hari Ahad 19.12,2010.. sila mengundi semula kerana poll itu dibatalkan akibat daripada sebab2 yang tak dapek dielakkan. sekian terima kasih. (tak semua ada facebook dan tak mahu orang luar vote sama).

Friday, December 10, 2010

Calon-calon Pilihanraya MARAkumpel 2011!

*klik gambar untuk size sebenar*


Senarai calon-calon bagi merebut jawatan Marakumpel sesi 2011 adalah seperti di atas!
Tempoh penamaan calon telah berlalu. Tarikh bermulanya pengundian akan diberitahu kelak,
dan peraturan pada kali ini adalah seperti berikut:

1) Pengundian akan dilakukan menggunakan internet dalam satu tempoh masa yang akan ditetapkan.
2) Calon tertinggi bagi setiap jawatan akan menyandang jawatan itu kedua tertinggi akan menyandang jawatan penolong
e.g: President dan Vice President.
3) Semua ahli Marakumpel diminta menjalankan tugas sebagai pengundi! :)
4) Undi anda adalah rahsia! shuuuhhh!
5) Calon yang muflis atau dikenakan hukuman penjara akan dilucutkan pencalonannya. haha!

\*akan diupdate lagi!*\
6)

Monday, October 25, 2010

MGSS Futsal Tournament + GDO !


/*Sedutan dari Website MGSS berkata:*/

Satu pertandingan futsal 5-sebelah lelaki dan wanita akan diadakan di Mannheim, Baden-W├╝rttermberg pada 20 November 2010. Oleh itu semua warga Malaysia yang menetap di Jerman adalah dinasihatkan untuk mewujudkan pasukan masing-masing dan segera memulakan latihan pusat yang jitu untuk menyertai pertandingan ini. Penyertaan terbuka kepada 12 pasukan lelaki dan 8 pasukan wanita. Format pertandingan yang dicadangkan adalah seperti di bawah :-


  • 12 pasukan lelaki, 8 pasukan wanita akan dibahagikan kepada 2 kumpulan dan akan bermain secara liga
  • Setiap perlawanan peringkat kumpulan akan mengambil masa 10 minit tanpa rehat
  • Bagi kategori lelaki, 4 pasukan dari setiap kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dilanjutkan ke peringkat suku akhir.
  • Bagi kategori wanita, 2 pasukan dari setiap kumpulan yang mengumpul mata tertinggi akan dilanjutkan ke peringkat separuh akhir.
  • Di peringkat suku akhir sehinggalah peringkat akhir, masa perlawanan adalah 15 minit ( 7+1+7)
  • Memandangkan kita tidak mendapat khidmat dari pihak yang terlatih, setiap pasukan dikehendaki menyediakan pengadil sepanjang acara ini berlangsung

Setiap pasukan akan dikenakan yuran penyertaan sebanyak 30€. Hadiah berupa pingat akan disediakan untuk pemenang tempat pertama, kedua dan ketiga (10 pingat setiap pasukan). Pendaftaran akan dibuka di suatu masa yang akan ditetapkan kelak. Oleh itu anda dinasihatkan untuk sentiasa mengikuti perkembangan website MGSS ini dibawah ruangan "Forum, Events & Gatherings", dimana maklumat tambahan mengenai pertandingan ini seperti masa dan tempat akan diberitahu.

Format pertandingan yang ditetapkan ini dihasilkan berdasarkan kajian dari acara-acara yang pernah diadakan dahulu. Segala cadangan, pandangan, idea, teguran usw amatlah dialu-alukan daripada anda semua untuk menambah baikkan lagi acara ini seterusnya memberi impak yang positif kepada pasukan yang bakal beraksi.

Untuk pendaftaran, sila klik link berikut:

MCD Annual Gala - 7th November 2010


Website:http://www.malaysianclub.de

Contact: malaysian_club@yahoo.com

Post taken from MCD website,......... :)

" It is almost the end of the year!! How time files! We had a wonderful time at the Parade of Cultures. Thank you everyone for visiting our stall and supporting the Malaysian Club. We sold almost for 12 hours and our food was completely sold out!!

We also threw a farewell party for the Consul General and MCD Patron, En. Saiful. We thank him for his contributions and tireless support for the Malaysian Club. We shall miss him and his family dearly.

We are now planning for the upcoming event, MCD Annual Gala (7th Nov in Marriot Hotel). Reservations can be done online or you could fax us your reservations. The theme for the Gala this year is "Deepavali" which is apt since it falls on the month of November as well. So bring out your Sari and dance the day away ....

Highlights of Gala: Our celebrity chef from Malaysia...Chef Ismail is back to cook us a storm!! Grand Prize is a trip to Malaysia sponsored by Malaysia Airlines!! Plenty of entertainment and festival shows!! ...the list goes on... "


Tuesday, October 19, 2010

Aturcara Penuh Raya Coburg 2010.



Assalamualaikum & salam sejahtera,


Kami warga pelajar HS-Coburg, Bavaria, Jerman, dengan segala hormatnya menjemput :

ke Jom Raya Coburg!, majlis tahunan pertemuan pelajar-pelajar Malaysia di Jerman bersama Professor & Pegawai persatuan pelajar MARA (MARAKumpel) yang akan dilangsungkan pada :

Tarikh :

Sabtu, 23 Oktober 2010

Pukul :

12 Tengah Hari

Tempat :

Bangunan 10,

University of Applied Sciences Coburg,

Th├╝ringer Str 4, 96450

Coburg , Bayern.



Tentatif program adalah seperti berikut :

11.00 Pagi - Ketibaan para tetamu & pelajar

12.00 Tgh hari - Ketibaan tetamu kehormat

- Kata-kata aluan dari pengerusi majlis

- Bacaan Doa

- Ucapan dari Presiden MARAKumpel,

Mohd Tahir Bin Mohd Azis

- Ucapan perasmian dari Pegawai Pendidikan MARA di Germany,

Encik Ruzlan bin Abd Malek

- Jamuan Makan

- Beramah mesra

- Pertandingan Pencuci Mulut tersedap! batu seremban & Best dress

- Penyampaian hadiah

- Lucky draw

5.00 ptg - bersurai.

Semoga kehadiran tuan-tuan & puan-puan ke dapat menceriakan lagi majlis ini.

Wednesday, October 13, 2010

Jom Raya Coburg!!!



Hai kawan-kawan. Sambutan Hari Raya Marakumpel menjelma lagi.
Kali ini dengan pelbagai juadah dan aktiviti-aktiviti menarik disediakan.

Jangan lepaskan peluang ini untuk bertemu sahabat handai dan berkenal-kenalan
sesama rakan-rakan baru terutamanya pelajar-pelajar yang baru tiba di German!

Jom Coburg!!!?


Lokasi : Fh Coburg, Coburg darul Ejang

Tarikh : 23 Oktober 2010

Masa : 11.00am

Dijemput : Sesiapa sahaja yang mahu datang!

Syarat Kelayakan :
(1)Manusia
(2)Mestilah lelaki atau pun perempuan
(3)Tidak gila

Hidangan : Antaranya ialah....
Nasi Briyani Helmi , Ayam Masak Merah Ejang , Daging Rempah Ain ,
Nasi Himpit Kuah Kacang Auli , Dal Sayur Haiqal .. dan lain2 lagi!

Aktiviti :
Makan! , Minum! , Ambil gambar! , Pertandingan Pakaian Ter'awesome ,
Lucky Draw , Dessert Tersedap! , Batu Seremban .


Ayuh! Kita ke Coburg!!!

Tuesday, August 24, 2010

Sedekah untuk Palestin


TABUNG RAMADHAN DI BUMI PALESTIN
[with English translation, below]

Assalamualaikum wbt

Usaha membebaskan Palestin dari cengkaman rejim Zionis dan sekutunya memerlukan sokongan besar dari segala kekuatan umat. Oleh yang demikian, usaha gigih melalui bantuan kewangan dan spiritual terhadap keperitan rakyat Palestin adalah sangat signifikan dan realistik untuk dilaksanakan.

Bagi melaksanakan keprihatinan ini, ISMA Luar Negara dengan kerjasama Aman Palestin Berhad mengadakan kutipan derma bagi TABUNG RAMADHAN DI BUMI PALESTIN.

Kepada sesiapa ingin menderma boleh menderma secara tunai atau online melalui :

GERMANY
BANK NAME: HypoVereinsbank
ACC NAME: Hamimatunnisa Johar.
SORT CODE (BLZ) 711 200 77
Account No. 363889522
Reference: ‘TABUNG RAMADHAN DI BUMI PALESTIN’
PIC: Hamimatunnisa Johar
mima_johar@yahoo.co.nz

Dari Ibnu 'Abbas ra. berkata, "Rasulullah s.a.w. adalah orang yang paling pemurah terlebih-lebih dalam bulan Ramadhan, bulan di mana beliau selalu di temui Jibril. Jibril menemuinya setiap malam bulan Ramadhan untuk bertadarrus Al-Quran. Sungguh bila Rasulullah saw. bertemu dengan Jibril beliau lebih pemurah lagi melebihi angin yang kencang". (Riwayat Bukhari dan Muslim)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ENGLISH TRANSLATION:
RAMADHAN FUND IN PALESTINE

Assalamualaikum wbt

Efforts to liberate Palestine from the Zionist regime and its allies need substantial support and strength from the nation. Thus, strenuous efforts, especially by financial and spiritual assistance are very significant and realistic for the Palestinians to ease their pain.

Of this concern, ISMA (Malaysian Muslim Solidarity) in Europe in cooperation with the Aman Palestin Limited is holding a fundraiser for the RAMADHAN FUND IN PALESTINE.

For those who wish to contribute can donate cash or donate online through :

(spt maklumat akaun diatas)

Ibn `Abaas radhiallahu `anhu said, "The Prophet sallallahu `alayhi wa sallam was the most charitable amongst the people, and he used to be more so in the month of Ramadaan when Jibreel used to meet him on every night of Ramadaan till the end of the month…" (al-Bukhari).


untuk maklumat lanjut bolehlah lawati group FB

http://www.facebook.com/group.php?gid=120801897932045&ref=ts#!/group.php?gid=120801897932045&v=wall&ref=ts

Salam Takziah


Ucapan takziah untuk keluarga2 dan orang2 yang mengenali Faiz Taufik (Jipo) yang baru sahaja meninggalkan dunia pada tengahari 23.08.2010 (waktu Malaysia) dan kepada ibu saudara Kamal (Hannover) yang meninggal dunia baru2 ini. Sama2 lah kita menghadiahkan Al-Fatihah, doa, surah Yasin, bacaan zikir. Moga roh-roh mereka mendapat rahmat dan kasih dari Allah swt dan ditempatkan dikalangan mereka yang beriman...
Innalillahi wa inna ilaihi rajiuun.k

Thursday, June 10, 2010


Bright Sparks Program of the University of Malaya
The Bright Sparks Unit was established with the task of recruiting outstanding students and scholars with deep interest in research and academic work to join the university´s workforce.
Under the Bright Sparks Program (BSP), bright , enthusiastic and highly motivated candidates are offered various academic and research incentives to work and further their career in UM. Successful applicants of this program will be offered attractive incentives including opportunities to further study at postgraduate level in University of Malaya with a fee waiver and attractive monthly allowance, to mention but a few. Details about the Bright Sparks Program and the application form are available at their website, www.um.edu.my/brightsparks.

-UM nak recruit graduan2 dari Germany. Untuk maklumat lanjut tekan link kat atas tu

-kat bawah ni dia nye flyer


Monday, May 10, 2010


Assalamualaikum wbt.

Donation FOR GAZA?
'But can't I contribute to something specific, something that I can be proud to help the people of Gaza?'

Let's

'Donate for Artifical Limbs Project For Our Support with Gaza'

Video 1 Video 2


You can help us by raise money to support the cost of management and treatment of patients from Gaza who are currently undergoing treatment in Malaysia under the Supply of Artifical Limbs Project.


Transferring funds directly to:

GERMANY

BANK NAME: HypoVereinsbank
ACC NAME: Wan Mohd Fazrul Adlan Bin Wan Mohammad
ACC NO: 653554923
SORT CODE @ BLZ: 70020270

PIC: Wan Mohd Fazrul Adlan Bin Wan Mohammad
wfazrul_chronickewl @yahoo.com

REFERENCE: 'KAKI PALSU GAZA'

This MEDICAL FUNDS for Gaza Victims is a collaboration of ISMA Eropah and Aman Palestin Berhad.

Please spread the word.Thank you.


May Allah bless our efforts and contribution.
" O you who believe! Shall I guide you to a commerce that will save you from a painful torment. That you believe in Allah and His Messenger (Muhammad), and that you strive hard and fight in the Cause of Allah with your wealth and your lives, that will be better for you , if you did but know!"
(As-Saff 10-11)





Tuesday, March 30, 2010

Shipping to Malaysia **boott bottt bunyi kapal**

http://www.putraventure.com/v2/index.html

Berita baik kepada rakan-rakan yang sudah mahu pulang ke tanah air.
Anda boleh mendapatkan khidmat penghantaran courier ke Malaysia!

Sila layari website syarikat tersebut.

-DISKAUN untuk penghantaran ke Malaysia
-Sebuah syarikat kelolaan orang Melayu berpusat di United Kingdom.
-Mari-mari~

p/s: pihak pengurusan blog marakumpel memohon maaf atas kekurangan post sejak akhir2 ini akibat kesibukan praktikal semester. hohoho (:p)

Tuesday, January 26, 2010

IGM *Update!*







**************** update 06/02/2010 ****************


Indoor Games Marakumpel

tarikh : 13-14 Febuari 2010
tempat : Augsburg

turut ditaja oleh UMNO Bayern.




Yuran Penyertaan :

*termasuk makanan & minuman*



Futsal 5 Euro seorang
(Satu Pasukan : 40 Euro, untuk pasukan yang tidak ckp peserta, sila agih2kan pembayaran 40Euro kepada bilangn ahli pasukan)

Bowling 5 Euro seorang
(3 Frames termasuk sepasang kasut)

Badminton 4 Euro Seorang untuk setiap kategori

Pool 3 Euro Seorang untuk setiap kategori

Sile uberweisung ke kontodaten berikut.


Nurul Farah binti Rosli
konto : 8161226
BLZ : 70070024 (deutsche bank)
Zweck : IGM (Game? (e.g. futsal)),(Baya utk brape org (e.g 8)),(sek2 mane? (e.g "Rosenheim"))



Tentatif IGM


Tarikh : 13 Febuari 2010


FUTSAL

Masa : 930 Pagi
Tempat : KickerTreff Augsburg

1. direction :

dari tempat bertolak, berhenti haltestelle Augsburg Messe. & berjalan kaki 10 minit ke tempat bermain. (dari A ke B)

"Sila lihat 1 Direction"

2. direction :

dari Augsburg HBF, Naik tram, & turun ke Haltestelle Koenigsplatz
dari Haltestelle Koenigsplatz, naik Tram no 1 richtung Goegginger, turun di haltestelle Polizeprasidum.
dari Haltestelle Polizeiprasidum berljalan kaki 15 minit ke tempat bermain. (dari A ke B)

"Sila lihat 2 DIrection"



BOWLING

Masa : 4 Petang
Tempat : City BOwling Augsburg



direction :

berjalan kaki dari HBF ke tempat bowling (5 Minit)

"Sila lihat Direction Bowling"




Tarikh : 14 Febuari 2010

BADMINTON

Masa : 830 Pagi
Tempat : Provino Augsburg


POOL

Masa : 2 Tgh Hari
Tempat : Provino Augsburg


direction :

dari HBF naek Tram 1 richtung Neuer Ostfriedhof, Turun di Haltestelle Jakobertor.
dan berjalan kaki ke tempat bermain . (10 Minit)

"Sila lihat direction Pool/Badminton"




**************** update 02/02/2010 ****************


Kos pembelanjaan :

Bowling : 272Euro
Futsal : 400 Euro
Pool : 50 Euro
Badminton : 90 Euro
Total : 812 Euro

Kos Makanan+Minuman : 50 Euro
Kos Hadiah : 60Euro (MatJu,tlg comfirmkan)

Total : 812 Euro + 50Euro + 60Euro = 922Euro


Pendapatan Yuran :
Bowling : 5Euro x 40 org = 200 Euro
Futsal : 4Euro x 7 Team = 224 Euro
Pool : 3Euro x 20 org = 60 Euro
Badminton : 4 Euro x 20 org = 80 Euro
Total : 564Euro
Subsidi MARAKumpel : 400Euro

sila bayar mengikut harga per person yg baru di atas..

perubahan

FUTSAL : 5,-EURO sekepala = 5x8 = 40Euro per Team. (sebelum ni 4x8 = 32Euro)


Futsal setiap seorang : 4 Euro (tukar kepada 5Euro)
Badminton sorg utk setiap kategori : 4 Euro
Pool setiap seorg untk setiap kategori : 3 Euro
Bowling : 5 Euro seorang

Uberweisung kt Farah Rosli tresurer kita.

Nurul Farah binti Rosli
konto : 8161226
BLZ : 70070024 (deutsche bank)
Zweck : IGM (Game? (e.g. futsal)),(Baya utk brape org (e.g 8)),(sek2 mane? (e.g "Rosenheim"))


paling elok sorang baya tuk satu team, nnt pndai2 la settle sesama sndri.

Atur cara majlis sila refer post sebelum ini.


AJK

Futsal
Zuhairi
Matd
Syafiq Nuernberg
Anas Ingolstadt


Bowling

Dayang
Saema
Azam saari Landshut
Sabu Nuernberg

Pool
Tahir
Sabree Ingolstadt
Bazli Aschaffenburg


Badminton
Sadey Deggen
Azfar Ingol
Hazman Augsburg
Zaid Augsburg

Makanan & Hadiah
Matju
Bali

Publisiti
Bali